Pressmaskiner

Pressmaskiner ger både snabbare och säkrare montering jämfört med traditionella metoder.

Att löda eller svetsa samman rör tar tid och innebär även ökad brandrisk. Om rören är av rostfritt stål kan du även behöva skyddsgas och rotgasverktyg vid svetsningen, vilket är dyrt och tidskrävande.
Med pressning går det snabbt och smidigt samtidigt som risken för brand är minimal. En nackdel är dock att pressutrustningen kostar en hel del. Därför blir det vanligare att man hyr sina pressmaskiner. Det är betydligt mer kostnadseffektivt eftersom man undviker kostsamma investeringar och att pressmaskinen blir liggandes oanvänd när den inte behövs.

Vi har ett stort urval av pressmaskiner. Du väljer själv hur länge du vill hyra utrustingen helt utifrån dina behov. En dag, 2 veckor, 2 månader eller kanske ett helt år på långa projekt. 

Här hittar du hela vårt sortiment av pressmaskiner.

Våra pressmaskiner

Vi erbjuder pressmaskiner från främst Klauke och Novopress. Båda ledande och beprövade tillverkare av pressmaskiner, pressbackar och presslingor. Hög kvalitet och driftsäkerhet är viktigt för att undvika kostsamma driftstopp och väntetider. Det är viktigt både för oss och våra kunder. Trasiga maskiner kostar pengar att reparera och går inte att hyra ut under tiden. För kunden innebär detta försenade projekt och sjunkande produktivitet.

Vi har ett brett sortiment av pressmaskiner oavsett vilken typer av rörkopplingar du behöver arbeta med (Novopress, Mapress och Mannersmann) och vi har både batteridrivna maskiner och de med sladd.

Vi täcker in följande profiler i vårt sortiment:

  • M-profil (kallas även för M-press)
  • V-profil (kallas även för V-press)
  • U-profil (Uponor, för Alupex)
  • TH-profil (LK / Termotech för Alupex)
  • Roth-profil

Till maskinerna har vi självklart ett stort utbud av passande pressbackar, presslingor och mellanbackar. Beroende på vilken kombination av pressmaskin och pressback eller presslinga du väljer kan du hitta lösningar för dimensioner från 10 till 108 mm i vårt standardsortiment.

Vi granskar och kontrollerar självklart all utrustning innan vi hyr ut den för att du som kund ska kunna arbeta problemfritt.

Hur går det till att använda en pressmaskin?

Det beror lite på vilka typer av presskopplingar du tänker använda men om vi som exempel tittar på vanliga kopparrör är arbetsmomenten:

1. Kapa röret
2. Brotscha in- och utvändigt
3. Trä på kopplingen och markera insticksdjupet (för att kunna upptäcka om kopplingen rört sig)
4. Ta pressmaskinen och sätt pressbacken över kopplingen
5. Starta pressmaskinen som nu pressar i hop kopplingen 
6. Klart

Det är alltså få och enkla arbetsmoment och det är därför det innebär en stor tidsbesparing jämfört med traditionella metoder. Det har gjorts testar som visar att det kan gå nästa dubbelt så att använda pressmaskin.  

Vad innebär de olika profilerna?

Olika tillverkare av presskopplingar arbetar med olika profiler. De olika profilerna kräver olika pressbackar eller pressslingor för större dimensioner (oftast över 2 tum, 
Om vi tar kopparrör som exempel är M-profil och V-profil vanligt. Man kan se skillnaden genom att presskopplingar med V-profil har en liten krage medan de som har M-profil inte har någon sådan krage. TH profil används vid PEX kopplingar osv.

Använder man fel profil på pressbacken kommer den inte att pressa korrekt med stor risk för läckage. Olika pressmaskiner är i sin tur anpassade för olika pressbackar som i sin tur är anpassade för olika profiler. I dag finns det flera maskiner t.ex. REMs som kan hantera både M- och V-profiler.
Dimensionen motsvarar rörets dimension som presskopplingen ska användas till. Anges ofta i mm. men även i tum.

Vad kännetecknar en bra pressmaskin

  • Liten och smidig, är oftast det främsta önskemålet från rörinstallatörer. Kort och roterbart presshuvud är ofta en fördel, vid tränga utrymmen typ radiatorinstallation.
  • Låg vikt är något som de flesta föredrar. Speciellt om du skall pressa många kopplingar i undertak. Väljer du en batteridriven version är det bättre att ha flera mindre batterier som du byter mellan än att ha ett större som väger mer. 
  • Driftsäkerhet, att grejorna håller god kvalitet är självklart också viktigt.
  • Servade och kalibrerade maskiner och presskäftar är en självklarhet.
  • Om du behöver arbeta med olika typer av presskopplingar är det en fördel om maskinen kan hantera olika profilers pressbackar.

Observera att som med det mesta kan det var väldigt individuellt vad man själv uppfattar som den smidigaste och mest lättanvända maskinen. Hyr du din pressmaskin kan du testa olika modeller tills du hittat din favorit.